libravirtua-button ontime-button

Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /var/www/m/mve.hu/htdocs/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 264

INTELLIGENS VÁROSIRÁNYÍTÁSI RENDSZEREKET FEJLESZTETT AZ IBM VEZETTE KONZORCIUM

Lezárult az IBM Magyarország, a Libra Szoftver Zrt., a Pannon Egyetem, a Capture Zrt. és a Delta Systems Kft. közös kutatás-fejlesztés projektje, melyet az Új Széchenyit Terv keretében, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatott.

A konzorciumi tagok olyan felhőalapú megoldások prototípusait fejlesztették ki, melyek hatékonyabbá és intelligensebbé tehetik az okos városok és a modern közműhálózatok irányítását, valamint új alapokra helyezhetik az üzleti analitikát és a mobil munkaerő-szervezési feladatokat.

A projekt célja az volt, hogy a fejlesztésekből olyan prototípusok szülessenek, melyek hatékonyan segítik a magyarországi vállalatok, szervezetek, helyi társadalmi csoportok és egyesületek munkáját, illetve a lakosság igényeihez igazodva, megkönnyítik a településen élők életét. A konzorcium olyan újszerű városirányítási keretrendszereket és prototípusokat hozott létre, melyek a közüzemi szolgáltató cégek, és a városirányításban résztvevő önkormányzati tagvállalatok munkáját támogatják az üzleti analitika, a munkaerő-szervezés és az okos mérési feladatok terén. Ezekkel az élesben is tesztelt megoldásokkal mobiltechnológián, intelligens informatikai rendszereken, térfigyelő kamerákon és szenzorokon keresztül hatékonyan támogatható a közlekedésszervezés, az energiaellátás, illetve az önkormányzatok és a lakosság közötti kommunikáció.

A „smart grid”, vagyis intelligens közmű alprojekt során a tagok a villamos- és szenzorhálózat fejlesztését és karbantartását célzó megoldásokat vizsgáltak. Az integrált megoldások távlati lehetőségei mellett, prototípus fázisban elkészültek a különféle szenzorok és mérőórák adatait egységes, egyben szándékos módosítástól védett formában továbbító berendezések is. Ezen a területen speciális az intelligens városüzemeltetésben használható felületek, rendszerek és eszközök születtek, valamint keretdokumentumok, melyek segítik az önkormányzatokat és közműszolgáltatókat felkészíteni a jövőbeni változásokra.

A mobil-munkaerő-menedzsment munkacsoport mobil eszközök távmunkában és munkaszervezésben való alkalmazhatóságát kutatta. A kifejlesztett erőforrás-ütemező rendszer hatékony megoldást kínál a külső helyszínekre történő munkaerő delegálásban, és segíti a szakembereket abban, hogy külső helyszínről is, mobileszköz használata mellett elérjék a munkavégzéshez szükséges adatokat, információkat. A rendszer használata mellett jelentős nőhet a hatékonysága például a városüzemeltetés terepen dolgozó munkatársainak, ha a program által kijelölt legoptimálisabb útvonalat követik.

Ezen alprojekthez kapcsolódóan készült el a „Mozgásban a város” demonstrációs rendszer, mely az emberek és a járművek mozgási információt használva modelleket készít a közlekedés szervezés optimalizálásához és a helyfüggő szolgáltatások fejlesztéséhez, de hatékonyan alkalmazható többek között tömegrendezvények, menekülő utak megtervezéséhez, váratlan helyzetek, szükségállapotok indokolta közlekedési változások, forgalom elterelések megtervezéséhez is. Mindemellett kifejlesztésre került egy olyan különleges keretrendszer (LIBRA Smart Cloud Reporting Rendszer) is, melynek segítségével a kisebb, elszigetelt adatbázisok könnyen hozzáférhetővé válnak. Az alkalmazás segítheti például az önkormányzatok munkáját, hogy több, különálló adattárolóban tárolt információt könnyen összekapcsolhatnak, és egységes integrált platformon, riporting felületen kommunikáljanak.

A konzorcium, a projekt utolsó évében néhány prototípust éles helyzetben, valós körülmények között is tesztelt Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.-vel együttműködve. A négyéves projekt 1,892 Mrd forintból valósult meg, melyből a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatása 1,082 Mrd forint, a vállalatok önrésze pedig 809 400 000 forint volt. A program 2017 novemberében zárult.

photo 861139

Ajánlatkérés

Lépjen velünk kapcsolatba! Kérje vállalatára szabott megoldásunkat!

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com